ציסטה דרמואידית בארובת העין

ציסטה דרמואידית בארובת העין

ציסטה דרמואידית או אפידרמואידית היא הנגע הציסטי השכיח ביותר בארובה בילדים, ומהווה כמחצית מכלל נגעי הארובה בילדים. הציסטה נמצאת לרוב בארובה או בקרבתה, אך לעתים שומעים את המונח הלא רשמי "דרמואיד ציסט בעין" או "דרמואיד בעין" גם אם העין אינה מעורבת.

תמונה 1. ציסטה דרמואידית, עין ימין, המתבטאת בבליטה בצד החיצוני-עליון של העין. זהו המיקום השיכוח ביותר לציסטה דרמואידית. את הציסטה ניתן להסיר בניתוח.

מה זה Dermoid cyst?

Dermoid cyst  זהו נגע מולד שפיר (לא סרטני) שנוצר במהלך ההתפתחות העוברית משכבה שנקראת אקטודרם. הציסטה יכולה להתפתח באיזורים שונים בארובה, אך האיזור השכיח ביותר הינו בקו החיבור שבין העצמות בצד החיצוני-עליון של העין (frontozygomatic suture) (תמונה 1). מיקומים נוספים הם בצד הפנימי-עליון של הארובה בסמוך לגשר האף (frontoethmoidal / frontomaxillary suture), ושאר האיזורים בארובה. יכולה להתפתח גדילה איטית של הציסטה, עד שניתן להבחין בה ו/או בהשפעותיה במהלך השנים הראשונות לחיים. במרבית המקרים, הציסטה הינה שטחית, אך לעתים ישנה מעורבות עמוקה רחבה ולעתים ישנו מעבר דרך מעין חלון בעצם (dumbbell cyst) אל עבר רקמות הארובה, המח או האף.

מהו ההבדל בין ציסטה דרמואידית לציסטה אפידרמואידית?

דרמואיד ציסט (dermoid cyst) יכולה להכיל מבנים שמקורם בשכבת הדרמיס כגון שיער, עצם ושן, בעוד שאפידרמואיד ציסט  (epidermoid cyst) לא. את ההבחנה בין שני הסוגים ניתן לקבל על ידי מאפיינים ייחודיים בהדמיה מסוג MRI; האבחנה הסופית היא בבדיקה היסטופתולוגית לאחר הוצאת הציסטה.

לפני ואחרי הסרת דרמואיד ע"י דר' לנדאו
לפני ואחרי הסרת דרמואיד ע"י דר' לנדאו

השפעה של ציסטה דרמואידית על העין וסביבתה

לרוב, ציסטה דרמואידית לא פוגעת בעין או בארובה ולא גורמת לכאב. ההשפעה תלויה בעיקר במיקום הציסטה בארובה ובגודלה. הציסטה יכולה להיות רכה, נוקשה, ניידת או מקובעת לרקמות העמוקות. במקרים נדירים, ציסטות בעומק הארובה יכולות לגרום לבלט של העין או פזילה. ציסטה שנקרעה וזלג תוכנה, למשל בעקבות חבלה, יכולה לגרום לתגובה דלקתית עד צלוליטיס. במקרים נדירים, מתפתחת תעלה בין הציסטה אל פני שטח העור עם ניקוז של תוכנה דרך העור – פיסטולה. במרבית המקרים, הציסטה לא מפריעה לעין או לראיה ולא לתפקוד אלא מהווה הפרעה קוסמטית בלבד.

תמונה. תמונה של ילד עם דרמואיד ארובתי שמנקז תוכן החוצה אל פני העור דרך פיסטולה (חץ). ממצא זה אינו שכיח בציסטה דרמואידית.
מקור:  Ben Simon G., Greenberg G., Landau Prat D. (Eds) Atlas of Orbital Imaging. Springer 2021

אבחון דרמואיד/אפידרמואיד

תהליך האבחנה מתחיל בבדיקה אצל רופא.ת עיניים. במפגש, שואלים מהם התסמינים – האם הבחינו בבליטה סביב לעין, בלט של העין עצמה, פזילה, כאבים, הפרעה בראיה, אודם או נפיחות, אירועים חוזרים של דלקת באיזור, ועוד. בבדיקה, תתבצע הערכה של העין והארובה. במרבית המקרים, בהם הציסטה רכה, ניידת, וממוקמת במיקום השכיח שהינו בצד החיצוני-העליון של העין, לרוב מתקבלת האבחנה, בלי חובת הדמיה. לעתים מתבצע אולטרסאונד רקמות רכות לאישוש האבחנה, בדיקה מהירה שאינה כרוכה בקרינה או כאבים ואינה מצריכה הרדמה כללית. במקרים בהם הציסטה לא במיקום השגרתי, אינה רכה או ניידת, או שיש סימנים עיניים/ארובתיים אחרים, לרוב מפנים לבדיקת הדמיה. לעתים קרובות מתחילים בבדיקת (CT) Computed tomography, ובהמשך מפנים לבדיקה משלימה – Magnetic resonance imaging (MRI). חלק מהציסטות אינן סימפטומטיות כלל, ומתגלות במקרה בבדיקות הדמיה שנערכו מסיבות אחרות. חלק אחר מתגלה בעקבות קרע של הציסטה הגורם לתגובה דלקתית כמו חום, נפיחות, אודם וכאבים באיזור. על פי פענוח בדיקות ההדמיה, ובשילוב תוצאות הבדיקה, מחליטים על המשך הבירור והניהול הרצויים.

תמונה. ילדה עם דרמואיד ארובתי קדמי משמאל שממוקם בצד הפנימי – עליון של הארובה, סמוך לגשר האף. בנגעים באיזור הזה מפנים להדמיה של הארובות והמח מסוג CT ו/או MRI לצורך שלילת אבחנות אחרות.
מקור:  Ben Simon G., Greenberg G., Landau Prat D. (Eds) Atlas of Orbital Imaging. Springer 2021

תמונה. בבדיקת הדמיה מסוג MRI של אותה ילדה הודגם דרמואיד ארובתי (חץ).
מקור:  Ben Simon G., Greenberg G., Landau Prat D. (Eds) Atlas of Orbital Imaging. Springer 2021

הטיפול בציסטה דרמואידית בארובה

לאחר שמתקבלת אבחנה יש לשקול האם להוציא את הציסטה או שניתן להמשיך במעקב בלבד. אם מדובר בציסטה שטחית, קטנה, שלא מפריעה לילד.ה, ניתן לשקול מעקב בלבד. יש להיות מודעים לסיכון אפשרי לקרע של הציסטה עם דלקת משנית, המצריכה טיפול ומעקב ולרוב הוצאה של הציסטה הקרועה. בנוסף, הנגע עלול לגדול ולגרום לשינויים בעצם הסמוכה. בשאר המקרים, ניתן להמליץ על ניתוח להוצאת הציסטה. ניתוחים אלו מתבצעים על ידי רופאות/י עיניים עם התמחות על באוקולופלסטיקה. הניתוח מתבצע לרוב בהרדמה כללית. ישנן מספר גישות ניתוחיות, כתלות בין השאר במיקום הציסטה וגודלה. בציסטות השכיחות הממוקמות ברביע העליון-חיצוני, חתך הגישה יכול להתבצע ישר מעל הציסטה, סמוך או בתוך הגבה, או בקפל העפעף, כתלות במאפיינים שונים. כמו בכל ניתוח, מושם דגש רב על תפירה קפדנית להגעה לתוצאה אסתטית מקסימלית. במהלך הניתוח חושפים את איזור הציסטה, מסירים אותה ושולחים לבדיקה.

לסיכום, ציסטה דרמואידית או אפידרמואידית הינה נגע שפיר מולד, והוא הנגע הציסטי הארובתי השכיח ביותר בילדים. האבחון והטיפול מנוהלים ע"י רופא.ת עיניים עם מומחיות באוקולופלסטיקה, והטיפול מותאם אישית לכל מקרה.

מומלץ לבחור במנתח.ת בעל.ת נסיון רב ונרחב בתחום.

דוגמא מצוינת לכך מהוות המרפאות של ד"ר דפנה לנדאו. ד"ר לנדאו הינה מומחית לרפואת עיניים, מנתחת פלסטית של העפעפיים וארובות העיניים, המשמשת בתור רופאת עיניים בכירה במכון האוקולופסטיקה של המרכז הרפואי שיבא. ד"ר לנדאו הקימה את מרפאת אוקולופלסטיקה ילדים הראשונה בארץ בשיבא והנה אחראית המרפאה. ד"ר לנדאו הנה מנהלת שירות אוקולופלסטיקה ילדים במרכז הרפואי מדיקה. לד"ר לנדאו נסיון רב בניתוחי דרמואיד ואפידרמואיד ארובתי.

לפרטים נוספים בנושא, הנכם מוזמנים לפנות אל מרפאות ד"ר דפנה לנדאו בטלפון 054-5570070.

צור קשר

השאר פרטים ונשוב אליך בהקדם

דילוג לתוכן