גידולים בארובת העין הם ברוב הגדול של המקרים שפירים, כדוגמת Orbital cavernous venous malformation (cavernous hemangioma). במידת הצורך, הטיפול בהמנגיומה בגילאים מבוגרים יכלול הסרה של הגידול, עקב הפרעה ארובתית או פגיעה בתפקוד העין. בנוסף, גידולים של ארובת העין יכולים להיות ממאירים, כדוגמת לימפומה, גרורות, ועוד. במקרים אלו, הטיפול לרוב מתבצע בשילוב צוות ממספר תחומים, כגון אונוקלוגיה, המטולוגיה ועוד.
תפקיד ארובת העין
ארובת העין הינה השקע הגרמי בגולגולת בו שוכנת העין והרקמות המקיפות אותה. נפח הארובה כ30 ממ"ר, ובנוסף לגלגל העין, היא מכילה את השרירים המניעים את העין, עצבים, כלי דם, שומן, רקמת חיבור ועוד. הארובה עלולה לסבול משברים עקב פציעות וטראומות. בנוסף, לעיתים מופיעות דלקות בארובה וכן גידולים שפירים וממאירים.
גידול בארובת העין – תסמינים
ראשית, יש להבין כי קיימים סוגים שונים של גידולים בארובת העין, מרביתם שפירים, כך שיש עבור גידול בארובת העין תסמינים שונים. בדרך כלל, התסמינים הבולטים ביותר הינם שינויים במבנה, דבר המתבטא בעין שנראית יותר קטנה או גדולה, ולפעמים ישנה בליטה שלה כלפי חוץ או שקיעה פנימה. בנוסף, לעיתים יש בעיה בתנועה של העין, אדמומיות של העין, ויכולה גם להיות השפעה על הראייה כמו כפל ראייה ו/או ירידה בראיה.
מטבע הדברים, במקרים אלו יש לבצע בדיקות מקיפות על מנת לעמוד על טיב הגידול, ובעיקר על היותו שפיר או ממאיר. לשם כך מבצעים בדיקה מלאה במרפאה, כולל תפקודי ראיה והערכה של מיקום העין בארובה. לרוב מפנים לבדיקות הדמיה של הארובה כגון CT, אולטרסאונד או MRI. באחוז לא מבוטל מהמקרים יש צורך לקחת דגימה – ביופסיה של הגידול, הנעשית תחת הרדמה כללית או מקומית. כמו כן, לא פעם מבצעים בדיקות דם. באמצעות ההדמיות מקבלים תמונה של הגידול מבחינת מיקומו, מרקמו, התפשטותו וגודלו. במידה ויש חשד לממאירות יבוצעו בדיקות נוספות על ידי מומחים מתחומים שונים בהתאם לצורך.
ניתוח להוצאת גידול בארובת העין
גם אם מדובר בנגע שפיר לעתים יבוצע ניתוח להוצאת גידול בארובת העין, אם קיים חשש שהגידול יפגע ברקמות בעלות תפקיד חיוני בארובת העין. גם הטיפול בחלק מהגידולים הממאירים משלב ניתוחים מסוגים שונים בארובת העין, מביופסיה ועד הוצאה מלאה. את הניתוחים מבצעים בהרדמה מקומית או כללית, כתלות בסוג הגידול, נפחו, מיקומו בארובה, יחסו למבנים חיוניים בארובה כגון עצב הראיה, וכו' – מותאם אישית לכל מקרה. בהתאם לתוצאות יוחלט על המשך הטיפול.
הגידול השפיר השכיח ביותר נקרא המנגיומה בארובת העין, כששמה הרשמי הינו מלפורמציה ורידית קברנוזית, מדובר בגידול עדין הבנוי מכלי דם מורחבים ודקים המסובכים אחד בשני, ואין להם כל תפקיד בתפקוד ארובת העין או הגוף. בדרך כלל המנגיומה לא מובילה לסיבוכים משמעותיים, אם כי היא כן יכולה במקרים מסוימים לפגוע ברקמות של ארובת העין, ומכאן הצורך להסירה. לדוגמא, במידה והמנגיומה גדלה היא עלולה לדחוק את גלגל העין, ללחוץ על עצב הראיה, להפריע לתפקוד השרירים ועוד. המנגיומה מולדת בארובת העין או שמתפתחת בשנים הראשונות לחיים הינה מסוג אחר אך גם היא גידול שפיר ומטופלת לרוב באמצעות טיפול תרופתי, כשהטיפול והמעקב מתבצע בשילוב רופאי עיניים ורופאי עור ילדים.
מי מסיר גידולים בארובת העין?
הסרה של גידולים בארובת העין מתבצעת על ידי כירורג מומחה, בדגש על רופא עיניים בעל מומחיות בפלסטיקה של העין, תחום הנקרא אוקולופלסטיקה. ד"ר דפנה לנדאו הינה מנתחת פלסטית של ארובות העיניים והעפעפיים, המשמשת כרופאת עיניים בכירה במכון האוקולופסטיקה של המרכז הרפואי שיבא. ד"ר לנדאו אמונה על כל ניתוחי האוקולופלסטיקה בילדים ומבוגרים, לרבות ניתוחים של הארובה בגין שברים וטראומות, שחזורים של ארובת העין עקב טראומות וניתוחים, דקומפרסיה של ארובת העין, והסרה של גידולי הארובה.
לפרטים נוספים בנושא, הנכם מוזמנים לפנות אל המרפאה בטלפון 054-5570070.