עיגולים שחורים  – סיבות וטיפולים נגד כהויות מסביב לעיניים

אחת התופעות הנפוצות שמטופלים ומטופלות מבקרים בגינן במרפאה היא שחור מסביב לעיניים, או עיגולים מתחת לעיניים. לעתים מדובר בעור כהה יותר, ובמקרים אחרים מדובר בבלט שומן תחתון, שגורם להצללה תחתיו ובכך למראה כהה יותר סביבו. במקרים אחרים, מדובר דווקא בהופעה כהה יותר של העור באיזורים שקועים .

המאמר הבא מסביר את התהליכים והגורמים שיוצרים את אותו מראה של צבע כחול מתחת לעיניים, או שחור בעיניים, וסוקר את הטיפולים הקיימים בתחום.

מהם עיגולים שחורים מתחת לעיניים?

כהות מתחת לעיניים היא מצב שבו נדמה כי העור שמתחת לעיניים כהה יותר בהשוואה לגוון העור הרגיל, והיא יכולה להתבטא בגוונים שונים של סגלגל, כחלחל, חום ושחור, בהתאם לגוון העור הטבעי. גם העור בעצמו לעתים כהה יותר ובעל שינויים פיגמנטריים. לעיתים, השוני הוא לא רק בגוון העור, אלא גם בהתרופפות וצניחה שלו או שקיעה של הרקמות בארובת העין, שיוצרת מראה של שקיות שחורות מתחת לעיניים. כך או אחרת, התוצאה היא חוסר אחידות בגוון העור ובמרקם שלו, שמשווים לפנים מראה עייף, מבוגר, או חולה.

ברוב המקרים, תופעה זו אינה נובעת כתוצאה מבעיה רפואית, והסיבה העיקרית בגללה אנשים מעוניינים לטפל בה, היא אסתטית.

שחור מתחת לעיניים סיבות

הגורם הנפוץ ביותר להתכהות מתחת לעיניים הוא התבגרות. העור שמתחת לעיניים הוא דק ועדין ולכן גם רגיש ופגיע. ככל שאנו מתבגרים, כך הוא הולך ונהפך לדק ושקוף יותר. במקרים רבים, המראה הכהה הוא לא תוצאה של שינוי בגוון העור עצמו, אלא של השתקפות כלי הדם שתחתיו, אשר הופכים גלויים יותר ונראים דרכו.

עם תהליך ההתבגרות, מתווספים גם שינויים ברקמת השומן התת עורית והתרופפות שכבות שונות שסביב העיניים. לעתים, עם תהליך זה, נוצרים שקעים של גלגל העין ו/או העור שסביבו, בעפעף העליון או התחתון. אחד האזורים הללו מכונה Tear trough. זהו אותו שקע הנמתח מזווית העין הפנימית לאורך הקו שבין העפעף התחתון ועצם הלחי. כשהשקע הזה מעמיק, הוא מייצר הצללה שמעצימה את המראה הכהה.

 

מלבד שינוי הגיל, יש עוד מספר סיבות שכיחות לעיגולים השחורים:

  • גנטיקה – מחקרים בתחום הראו שהתכהות מתחת לעיניים נוטה להופיע אצל בני אותה משפחה ולעבור בין דורות.
  • סימני עייפות בעיניים – לעתים בתקופות של חוסר שינה כהויות אלו יותר מודגשות.
  • דלקות בעור – לדוגמא, אטופיק דרמטיטיס או תגובות אלרגיות של העור כתוצאה ממגע עם חומרים אלרגניים (Contact Dermatitis) גורמות, בין השאר, להתרחבות של כלי הדם. כאשר כלי הדם מתחת לעיניים מורחבים, הם הופכים יותר גלויים מבעד לעור.
  • גירוי ושפשוף העיניים – כאשר משפשפים את העיניים לעיתים קרובות, או חזק מדי, כלי הדם הקטנים עלולים להפגע, וצבעו הכהה של הדם משתקף מבעד לעור הדק.
  • שינויים בגוון העור – חשיפה מרובה לשמש או למקורות קרינה אחרים עלולה ליצור כתמי פיגמנטציה כתוצאה מייצור עודף של מלנין.

אילו אנשים צפויים יותר לפתח סימנים שחורים מתחת לעיניים?

כאמור, כל אחד עלול לפתח את התופעה אך עדיין, יש מספר אוכלוסיות שמועדות לכך יותר:

  • מבוגרים וקשישים.
  • בעלי גוון עור טבעי כהה.
  • מי שהתופעה קיימת אצל בני משפחה אחרים שלו.

כיצד מטפלים בעיגולים שחורים מתחת לעיניים?

ישנן שלוש צורות טיפול עיקריות:

  • טיפול ביתי
  • טיפול אסתטי מקצועי שאינו פולשני
  • טיפול אסתטי רפואי הכרוך בהליך ניתוחי

דרכי טיפול ביתיות

הטיפול הביתי יכול לעזור במקרים שבהם ההתכהות נובעת ממצב זמני כגון עייפות, או דלקת, אך הוא פחות משמעותי כשהסיבה היא גנטיקה או גיל .

  • מניעה – כמו תמיד, הדרך הטובה ביותר לצמצם את הסיכוי להתפתחות תופעה בלתי רצויה.
    המשמעות היא, להקפיד על שעות שינה מספיקות (לפחות 7-8 שעות בלילה) ועל שינה איכותית ורציפה; להימנע משפשוף והפעלת לחץ חזק על העיניים וסביבן; להיזהר משימוש בחומרים אגרסיביים או אלרגניים במגע עם העיניים (איפור, מוצרי טיפוח ורחצה); להגן על העיניים בעת חשיפה לשמש באמצעות קרם הגנה המותאם לעיניים ומשקפי שמש.
  • הרגעה של מצב דלקתי –
    באם קיים מצב דלקתי, מומלץ ייעוץ רופא/ה על טיפול נוגד דלקת. דוגמאות כוללות קומפרסים קרים, משחות שונות, ועוד.

 

טיפולים אסתטיים מקצועיים שאינם פולשניים

יכולים לשפר את המראה במקרים קלים עד בינוניים, שבהם התופעה נובעת בעיקר כתוצאה משינויים בעור ולא בשכבות העמוקות יותר וגם זאת, בתנאי שצניחת העור אינה משמעותית.

 

במקרים כאלה יש מספר אפיקים טיפוליים:

  • שימוש בחומרי מילוי, עם או ללא בוטוקס – הזרקה של חומצה היאלורונית או מילוי באמצעות שומן עצמי יכולים לספק את הנפח החסר במקומות השקועים והבוטוקס מסייע להפחית את תנועת שרירי העיניים היוצרים את קמטי ההבעה.

 

טיפול נפוץ באפיק זה הוא מילוי שקע ה- Tear trough באמצעות חומצה היאלורונית. דר' לנדאו מבצעת טיפולים אלו במרפאתה.

  • טיפולי לייזר – מסייעים לחידוש העור ומקנים לו מראה מתוח ומוצק יותר.
  • חומרים כימיים למיניהם – לטיפול נגד פיגמנטציה, לקילוף וחידוש של העור.

טיפול אסתטי ניתוחי

כאן מדובר על ניתוחי עפעפיים. ניתן לנתח את העפעפיים התחתונים או העליונים בלבד, או לבצע ניתוח משולב של שניהם. ההחלטה מתקבלת בהתאם למצבו של המטופל, למטרות שהוא מגדיר ולתוצאות אותן הוא מעוניין לקבל.

ניתוח עפעפיים הוא הטיפול שמשיג את התוצאות המשמעותיות ביותר במקרים של בלט שומן ניכר תחת העפעף התחתון – גם מבחינת השיפור במראה וגם מבחינת משך הזמן בו התוצאות נשמרות. חשוב לציין כי במקרים בהם הכהות נובעת משינוי בצבע העור עצמו, ניתוח עפעפיים לרוב לא נותן פתרון מלא לבעיה. ניתוח עפעפיים תחתונים עוזר במקרים שבהם מדובר בהצללה ולא במקרים של פיגמנטציה.
הוא מתאים מאד למי שסובל מצניחת עפעפיים משמעותית, משינויים ברקמות העמוקות של שריר ושומן מסביב לעיניים ומעודף עור ניכר.
חשוב לקחת בחשבון, שתהליך ההחלמה המלא ועמו גם המראה הסופי, נמשך כשלושה חודשים. ניתן ללחוץ על הקישור הבא לקריאה נוספת על ניתוח עפעפיים תחתונים.

החלטת לפנות לטיפול אסתטי בגלל מראה העיניים? מוזמן/ת לתאם פגישת אבחון וייעוץ שבסופה יותאם הטיפול הנכון לך ביותר.

דר' דפנה לנדאו הינה מומחית לרפואת עיניים – אוקולופלסטיקה וארובת העין, מבצעת ניתוחי עפעפיים, ניתוחים של ארובת העין, ודרכי הדמעות. כיום, רופאה בכירה במכון האוקולופלסטיקה במרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר, ומטפלת במבוגרים ובילדים כאחד.

לתיאום תור, באפשרותך ליצור קשר:

בטלפון: 054-55-700-70 (מומלץ לשלוח הודעת ווטסאפ) | במייל: dlandau.clinic@gmail.com | או כאן

צור קשר

השאר פרטים ונשוב אליך בהקדם

דילוג לתוכן