נפיחות בעפעפיים – טיפול

נפיחות בעפעפיים הינה תופעה נפוצה, העשויה להופיע בנסיבות שונות ולהיות מלווה במגוון תסמינים נוספים. במאמר הבא ייסקרו מספר סיבות נפוצות לנפיחות של העפעפיים, וכן הטיפולים המוצעים עבורן.

כמה מילים על העפעפיים

העפעפיים הינם מבנים מורכבים שתפקידם לכסות ולהגן על העיניים, בדגש על הקרנית, עליה הם מגוננים מפציעות ושומרים על הלחות. בנוסף, הם מקטינים את האור החודר לעין ומסלקים גורמים זרים היוצרים גירויים. לכל אחד מאיתנו יש עפעפיים עליונים ותחתונים, ובפטוזיס הכוונה היא בדרך כלל לצניחה של העפעפיים העליונים. העפעפיים בנויים מ- 2 שכבות עיקריות: החיצונית שמורכבת מעור ושריר האורביקולריס, והפנימית המורכבת מלוחית קשיחה הנקראת טרזוס ולחמית המכסה אותה מהצד הפנימי של העפעף. לוחית הטרזוס תומכת ושומרת על צורת העפעפיים, ובה מצויות גם בלוטות מייבומיאן המפרישות חומר שומני שמונע התאיידות של הדמעות. בנוסף בעפעף כלי דם עורקיים וורידיים, עצבוב רצוני ולא רצוני, רצועות חיבור שונות ועוד. המרכיבים האנטומיים של העפעפיים עלולים לסבול מבעיות מגוונות, כאשר אחד התסמינים הינו נפיחות. בהתאם לסוג הבעיה מוצע הטיפול המתאים.

נפיחות בעפעף התחתון והעליון עקב הצטברות שומן

אחת הסיבות לנפיחות בעפעף התחתון או העליון היא הצטברות ובליטת שומן שמקורו בגלגל העין, תופעה המתגברת עם הגיל עקב היחלשות של שכבת הספטום. הצטברות כזו בעפעפיים התחתונים מלווה לעיתים גם בעודפים של עור, ולפגם אסתטי הניכר בשקיות שומן או בשקע שנותר מתחת לבליטה. לעומת זאת, בעפעפיים העליונים ההצטברות ועודפי העור פוגעים בחזות האסתטית עקב היווצרות מראה יותר זקן ועייף.

יש לבעיות אלו כמה אופציות טיפוליות. לדוגמא, בעפעפיים התחתונים אפשר לטפל במקרים קלים יחסית באמצעות הזרקה של חומצה היאלורונית או שומן עצמי, כאשר התוצאות הינן טובות למדי אך כמובן זמניות. יחד עם זאת, במידה ומדובר בפגם אסתטי יותר משמעותי, האלטרנטיבה המועדפת תהיה מתיחה של העפעפיים עם גישה פנימית לטיפול בעודפי שומן, או עם גישה חיצונית שמותירה צלקות זעירות לטיפול בעודפי העור. לעומת זאת, הצטברויות שומן ועודפי עור בעפעפיים העליונים מטופלים לרוב על ידי מתיחת עפעפיים להסרת העודפים. בשני המקרים אלו ניתוחים קלים ומהירים יחסית, שאפשר לבצע בהרדמה מקומית עם טשטוש, ללא כאבים או תופעות לוואי משמעותיות במרבית המקרים.

 

שעורה בעין – דלקת חריפה

נפיחות בעפעף התחתון של העין, או העליון, יכולה להיגרם גם עקב שעורה בעין. מדובר בדלקת חריפה שנוצרת בין הריסים לעפעפיים עקב חסימת בלוטות החלב. דלקת בעפעף התחתון או העליון יכולה להיגרם בגין התקשות שומן והצטברותו בתוך הבלוטות, ולכן נוצרת ציסטה עם דלקת, או בגלל חסימה של ניקוז הבלוטות, וכן מסיבות נוספות כמו פצעים שמקורם בפעילות חיידקים. בשעורה או כלזיון, לעתים לאחר סתימת הניקוז של הבלוטות יש הצטברות של החלב בתוך הבלוטה או התפתחות ציסטה. במקרים כאלו יש לעתים כאבים, אודם ונפיחות של העפעפיים, גירויים ורגישות בעיניים. גם לאחר שהדלקת עוברת נשארת הנפיחות, גם אם קלה יותר.

יש לציין כי מדובר בתופעה נפוצה מאוד בכל הגילאים, וסיבותיה רבות. על פי רוב מטפלים בה עם משחות סטרואידליות, שמירה על היגיינה גבוהה של העפעפיים, וחשוב מכל, קומפרסים חמים. במרבית המקרים טיפולים אלו מובילים לסיום הבעיה בתוך כמה ימים. יחד עם זאת, במידה והבעיה לא חלפה, קיימות אופציות יותר משמעותיות כגון הזרקה של סטרואידים לשעורה לטיפול בדלקת, וכן אופציה ניתוחית. זהו ניתוח פשוט ומהיר יחסית שמבוצע תחת הרדמה מקומית, עם או בלי תוספת טשטוש. הניתוח לרוב מתבצע דרך חלקו הפנימי של העפעף – המנתחת הופכת את העפעף ומבצעת חתך קטן בחלקו הפנימי לצורך ניקוז התוכן. לעתים מתבצע ניקוז גם דרך החלק החיצוני במידה ויש צורך, כלומר דרך העור. 

 

בלפריטיס – דלקת של העפעפיים

עוד סיבה אפשרית לנפיחות בעפעפיים הינה דלקת נוספת, בשם בלפריטיס. מדובר בדלקת שמקורה בבעיה בתפקוד של בלוטות המייבומיאן המפרישות שמן ומקורן בלוחית הטרזוס בעפעף. את הדלקת ניתן לזהות בבדיקה בהתבוננות ובחינה של קו הריסים והריסים עצמם. עם היווצרות הדלקת עלולים להופיע תסמינים של נפיחות וגירוד בעפעפיים, קשקשים על עור העפעפיים, אדמומיות, קרום מתחת לעפעף ועל קו הריסים, תחושת חול או צריבה מתחת לעפעף, מצמוצים תכופים, הפרשות, צמיחה של ריסים לתוך העור של העפעפיים, ועוד.

יש לציין כי מדובר בדלקת נפוצה, ועם זאת קשה לטפל בה ובמקרים רבים היא הופכת לכרונית. כך שלמרות הנסיגה לתקופת מה עקב טיפולים, לא פעם היא תחזור שוב כעבור זמן. בנוסף, עם הזמן הדלקת יכולה לגרום לסיבוכים כמו עיניים יבשות, זיהומים, דלקת בקרנית, צלקת בעפעף ואפילו כיבים. כאמור, מדובר בדלקת מורכבת לטיפול, ולכן ההתערבויות הבסיסיות מכוונות למעשה להקלה על התסמינים ולא לריפוי מלא. בין היתר, הטיפול השמרני כולל שמירה על רמת היגיינה גבוהה, הכולל שטיפה דו-יומית של העפעפיים וקומפרסים חמימים לעפעפיים לפחות 2 פעמים ביום. לעיתים נותנים תוספת טיפול עם משחות או טיפות שונות כגון סטרואידים לתקופה מוגבלת. 

 

סיבות נוספות לעפעפיים נפוחים

מלבד האמור לעיל, נפיחות בעפעפיים עשויה להיגרם עקב סיבות מגוונות נוספות. כך למשל, ייתכנו עפעפיים נפוחים כתגובה אלרגית, זיהום של זקיקי הריסים, גידולים שפירים וממאירים, דלקת ארובתית, הפרעה בתפקודי כליה ועוד. על כן, יש להתייעץ כמובן עם מומחה.ית לרפואת עיניים, לבצע בדיקות ואבחונים, ומכאן להתוות את הטיפול הנכון.

 לפרטים נוספים בנושא, הנכם מוזמנים לפנות אל מרפאות ד"ר דפנה לנדאו בטלפון 054-5570070.

 

צור קשר

השאר פרטים ונשוב אליך בהקדם

דילוג לתוכן