הסרת קסנתלזמה – מידע כללי

קסנתלזמה, המכונה גם כתמת העפעף, הינה הפרעה של עור העפעפיים, המתבטאת במשקעים של כולסטרול בצבע צהוב בהיר עד כתום בהיר מתחת לעור. משקעים אלו אינם מהווים סכנה בריאותית בפני עצמם. יחד עם זאת, מכיוון שהם מערבים את העור הסובב את העין, הם מהווים הפרעה אסתטית, ולכן רבים מעוניינים להסירם. כיום ישנן שיטות שונות עבור הסרת קסנתלזמה, ובפסקאות הבאות יובא מידע על הנושא.

 

הצטברות שומן בעפעפיים

המילה קסנתלזמה מגיע משתי מילים ביוונית, שהצירוף שלהן הינו "לוחית צהובה". אכן, מדובר בנגעים שיכולים להופיע במקום אחד או בכמה מקומות בעפעפיים התחתונים או העליונים, בשתי העיניים או בעין אחת. לעיתים גם קורה שכמה נגעים מתמזגים אחד עם השני לכדי נגע ממושך אחד. מדובר בנגעים קטנים למדי בהתחלה, שיכולים להיות בגודל של מילימטרים ספורים, אולם אם הם אינם מטופלים גודלם עשוי לעלות והם עשויים גם להגיע לגודל של שניים או שלושה סנטימטרים, ולהוות בעיה אסתטית קשה עד כדי כיסוי של חלק ניכר מהעפעף. על פי רוב הם נראים כבליטה מעוגלת א-סימטרית, הנמצאת מתחת לעור ובולטת מעליו, אם כי בעפעפיים העליונים הצורה נראית לעיתים סימטרית יותר. במגע, הקסנתלזמות אינן כואבות אלא רכות, ואילו ההתפשטות שלהן הינה איטית.

חשוב לציין שלמרות שנעשו מחקרים רבים בתחום, ההסבר להופעת קסנתלזמות בעפעפיים אינו ברור ומדויק. באופן כללי, נהוג להתייחס אליה כאל הפרעה בחילוף החומרים של הגוף, שלרוב מופיעה בגילאים היותר מבוגרים החל מהעשור החמישי לחיים, ויותר אצל נשים מאשר אצל גברים. ההפרעה המטבולית מתבטאת בכך שחילוף השומנים והכולסטרול בגוף אינו תקין לחלוטין, וכך מצטברים משקעים אלו בעפעפיים. בין היתר, ניתן לראות את התופעה הזו ביתר שכיחות אצל אנשים שיש להם כולסטרול גבוה בדם, אצל בעלי משקל יתר, חולי סוכרת, שחמת הכבד ועוד. בנוסף, מחקרים מעידים על כך שיש היבט גנטי להפרעה זו, שכן היא נוטה להופיע יותר אצל בני משפחה. מאידך, במידה ואין בעיות מוכרות כאלו במשפחה, יש לברר האם את רמת הכולסטרול בדם ולבחון האם אין תחלואה אחרת, שכן יכולה להיות מסוכנת, אשר הקסנתלזמות הן אחד התסמינים שלה. על כן, גם אם הקסנתלזמות אינן מפריעות מאוד מבחינה אסתטית, אין להתעלם מהן אלא כדאי לברר אצל רופא ועם בדיקות דם את הגורמים האפשריים. זאת, כאמור, בנוסף לעובדה שאם אינן מטופלות הבעיה האסתטית עלולה להחמיר עם הזמן.

 

קסנתלזמה – הסרה בדרכים שונות

כדי לקבל עבור קסנתלזמה טיפול יש להבדק ע"י רופא/ת אוקולופלסטיקה. האבחנה מתקבלת בבדיקה במרפאה ולא מצריכה בירור נוסף. כאמור, מכיוון שתופעה זו קשורה לא פעם ליתר שומנים בדם, יומלץ להשלים בדיקות דם מתאימות.

רופאים המומחים קסנתלזמה הם אוקולופלסטיקאים, פלסטיקאים ורופאי עור, עדיף שיהיו בעל ידע מעמיק וניסיון רב באזור העפעפיים והעיניים – אוקולופלסטיקאים. למרבית הנגעים מספיק הסרה בניתוח אחד, אך בנגעים נרחבים יש צורך במספר הסרות קטנות כדי להמנע מסיבוכים ולהגיע לתוצאה אסתטית מקסימלית.

תמונה. מטופל של ד"ר לנדאו לפני ואחרי הסרת קסנתלזמות מהעפעפיים העליונים והתחתונים בשני הצדדים. 


ניתוח קסנתלזמה – מחיר ומידע נוסף

הניתוח עצמו מבוצע לרוב תחת הרדמה מקומית או בשילוב טשטוש (סדציה). בתחילה המנתחת מבצעת חתך שטחי סביב או לאורך הנגע, מה שמאפשר להוציא את השומנים שהצטברו בו. לאחר שהנגעים הוסרו מניחה הרופאה תפרים, ובמידת הצורך מתבצע שחזור של חסר העור. כאן יש חשיבות גדולה למיומנות של המנתחת כך שיוותרו צלקות קטנות ככל הניתן, לתוצאה אסתטית מיטבית. במקרים רבים ההליך הכירורגי נעשה כשהקסנתלזמות הינן גדולות יחסית, או כשהן יוצאות אל מחוץ לעפעפיים. מדובר בהליך הנחשב לבטוח יחסית, וכמו בכל ניתוח נשמרים תנאים סטריליים וננקטים אמצעי זהירות מירביים למניעת סיבוכים.

ראוי לציין כי כל מכון וכל רופא עשוי לגבות עבור ניתוח קסנתלזמה מחיר שונה, וכמו כן העלות תלויה בנרחבות הנגעים ומספרם. העלות המשתנה משקפת בין היתר את הניסיון, ההכשרה, הידע והמוניטין של הרופא/ה – היבטים שעשויים להתברר כחשובים ביותר. למרות שמדובר בהתערבות שכיחה ולרוב לא מורכבת, מדובר בניתוח הנעשה באזור עדין ורגיש – הן מבחינה אסתטית, הן מבחינת האנטומיה, והן מבחינה חוש הראייה הדומיננטי והחשש של אנשים מהתערבויות באזור זה. כמו כן, כמו בכל ניתוח עשויים להיווצר מצבים בלתי צפויים, ולכן ישנה חשיבות גדולה למנתח/ת עם ניסיון עשיר ובקיאות מעמיקה, וכך יכולת להתמודד עם כל מצב במהלך הניתוח, וכמובן גם להביא לתוצאות אסתטיות אופטימאליות.

 

שיטות נוספות להסרת קסנתלזמה

קימות שיטות נוספות לטיפול בקסנתזלמה, המתבצעות לרוב על ידי רופאי עור. שיטה אחת שאינה מתאימה לכל המקרים ומשאירה צלקות יותר בולטות יחסית לניתוח, הינה צריבה. מדובר בהליך המבוצע באמצעים שונים, בדגש על מחטים חשמליות ולייזר, ולעיתים גם מבצעים פילינג כימי המבוסס בעיקר על חומצה טריכלוראצטית. העיקרון של צריבות הוא להרוס את התאים שצברו את משקעי הכולסטרול וכן את תאי העור שמעליהם על ידי יצירת טראומה או כוויה. את הכוויה מרפאים באמצעות משחות ולמרות שנותרת צלקת שנראית כמו גוון יותר בהיר של האזור המטופל, היא יותר אסתטית מהמצב המקורי הצהבהב. השיטה המועדפת על ד"ר לנדאו היא הסרה בשלמות בניתוח תוך הקפדה על צלקת מינימלית ככל הניתן, צמצום שיעורי חזרת הנגע, ותוצאה אסתטית מיטבית.

לפרטים נוספים בנושא, הנכם מוזמנים לפנות אל מרפאות ד"ר דפנה לנדאו בטלפון 054-5570070.

צור קשר

השאר פרטים ונשוב אליך בהקדם

דילוג לתוכן